Skip to main content

Două cuvinte: Peaky (fucking) Blinders


Droguri, armament, muniție, mașină de scris automată și, mai ales, telefoane vintage. Mai adaugi accentul bloody British (adică și Irish), pasiunea pentru cursele de cai, povești despre țigani și ai tot ce trebuie. În două cuvinte, treacă trei: Peaky (fucking) Blinders!

Fratele mai mic, mai sărac și mai european al cunoscutului Boardwalk Empire realizat de HBO a reușit să rupă gura târgului, întâi discret, apoi ceva mai insistent, dat fiind că a fost luat de către BBC în primire, decizie care aparent i-a prelungit durata de viață.

Din perspectiva plotului nu te aștepta să găsești originalitatea la ea acasă, asta pentru că nu el este valoros, cât modul în care este transmis pe ecran. Avem de-aface cu gangsteri din Birmingham-ul post război, mai precis anul 1919. Unul singur este Thomas Shelby, a cărui ambiție îl urcă pe cele mai neașteptate culmi. Pornind ca bișnițar, trece prin afaceri de contrabandă, parteneriate nu prea ortodoxe cu autoritățile statului, colaborări cu alți gangsteri și tot așa. Pe scurt, le-a văzut pe toate, iar serialul nici nu s-a terminat încă!

Un produs cinematografic nu-și poate crea propriul „parfum” fără o muzică bună (pentru că, na, simțul auditiv fuzionează cu cel olfactiv, până nu inventează ăștia mirosul la filmele 20D sau ceva). Pentru serial au fost alese cele mai fine melodii posibile. Soundtrack-ul de intro este superb, cântat de Nick Cave & The Bad Seeds – Red Right Hand.


Apoi mai sunt secvențe în care ne cântă Johnny Cash, Leonard Cohen, Radiohead sau Laura Marling.  Plotul este fluid, n-ai de ce să te temi de el și dacă nu ești atras de epoca interbelică, atunci cu siguranță vei fi atras după ce te vei uita la serial ... însă actorii sunt cei care au adus cinste serialului. Pe lângă mult-prea-carismaticul Cillian Murphy (cel care îl joacă pe actorul principal, Thomas Shelby) merită urmărită și prestația celorlalți actori care interpretează rolurile în familia Shelby (Paul Anderson, Joe Cole, Sophie Rundle și Helen McCrory), cât și actorii regăsiți în The Tudor’s mai precis Annabelle Wallis (Grace) și Sam Neil (Inspector Chester Campbell), dar mai ales *pam pam* Tom Hardy (Mad Max: Fury Road, Dunkirk, The Revenant, Inception și ce mai vrei tu). Un actor care și-a intrat perfect în pantofii rolului său a fost Adrien Brody care a jucat și în Grand Budapest Hotel, dar mai bine vă uitați voi la serial ca să nu vă dau eu spoilăre.

Începusem acum patru ani să văd serialul și pentru primul sezon am zis că e decent, însă nu m-a lăsat cu prea mult entuziasm ... mai ales în cadrul în care vorbeau „țigănească”, dar de fapt era limba română toată ziua (deși la cum o vorbeau, ai fi putut spune foarte ușor că era chineză). Reîncepusem să-l urmăresc anul trecut și numai bine ajunsesem la zi încât să văd fiecare episod din ultimul sezon de pe canapea în timp ce era transmis în premieră pe BBC Two.

Acum sunt complet virusat și același lucru ți-l doresc și ție; Tocmai s-a încheiat sezonul al patrulea și se zvonește că următorul va apărea în 2019. Așadar avem un an lipsă, la fel cum a fost și în 2015. În orice caz, un nou sezon echivalează cu șase episoade, deci da ... esențele tari se țin în sticluțe mici.

PS: că tot am făcut paralela între Boardwalk Empire și Peaky Blinders la început, bine de menționat că lumea se așteaptă să-l vadă pe Al Capone în serial. Din cauza asta au existat câteva zvonuri cum că personajul va fi „același” Al Capone cu cel din producția HBO, anume Stephen Graham. Cu toate că mi-ar plăcea foarte mult (a fost unul dintre cele mai savuroase personaje ale serialului), zvonul a fost negat, probabil că s-au gândit că ar fi prea evident copycat-ul. Nu că nu a fost suficient până acum ... dar măcar e un copycat fain care a adus de acasă ceva.


Comments

Popular posts from this blog

De-ar fi fost România monarhie, ar fi fost mai bine?

                 Fac un exercițiu de imaginație. Chiar încerc să mă gândesc la România dacă ar fi revenit la monarhie imediat după revoluție ... Ar fi fost mai bine, ar fi fost mai rău sau ar fi fost tot pe acolo?
                Indiferent dacă ești monarhist sau capitalist, cinstit este să recunoști legitimitatea monarhiei imediat după revoluție, căci aceasta ar fi trebuit să fie forma noastră de guvernământ. Eu unul nu sunt monarhist nici cât negru sub unghii. Prefer republica și un președinte la putere de care mai poți scăpa după cinci ani.
                Mihai, însă, mi-a plăcut ca persoană și mi s-a părut un model pentru țara noastră și da, cred că el ar fi fost prielnic pentru destinul țării, dar nu știu ce aș putea spune despre ceilalți membri ai casei regale. Cumva, un șir al evenimentelor ...

Puțină genetică pentru cei mai drepți și mai viteji dintre traci

Am găsit pe Facebook-ul profesoarei Mihaela Miroiu articolul de mai jos și am dat o citeală peste el. Mai degrabă printre rânduri decât în amănunt că nu prea le am eu cu genetica. Da' măcar o concluzie tot am tras.
Textul poate fi citit aici.