Skip to main content

2018
Ce voi urmări în 2018:

Politică și economie

-          Mai mult ca niciodată mă interesează Regatul Unit pentru că a devenit noua mea casă pentru o perioadă nedeterminată. Brexit-ul încă se negociază și este dureros: Scoția nu are decât motive de supărare, există riscul de a se pune graniță între Irlanda și Irlanda de Nord, cu toate că nu asta prevedea Good Friday Agreement (tratatul care a adus liniștea între cele două Irlande). Din punct de vedere economic vor pierde în ceea ce privește comerțul cu Germania, Franța și Olanda, însă vor încerca să compenseze prin comerț cu alte state din afara continentului european, deci în Commonwealth, China și Statele Unite ale Americii. Dar ce ne facem și cu acest Commonwealth? Vremuri întunecate ar veni pentru monarhie în cazul în care 2018 va fi anul în care Lizzie (Regina Elisabeta a II-a) va deceda și în locul ei va veni Prințul Charles. Căci, deși este foarte apreciat în România, nu același lucru se poate spune la el acasă, iar Labour Party a obținut un scor bunișor în alegerile parlamentare; nu suficient de bun încât să facă propriul guvern, ce-i drept, însă misterioase sunt ghidușiile ce le trec prin minte britanicilor! Nici Brexit-ul nu a fost crezut posibil, cum nici astăzi nu se (prea) crede că ar fi posibilă trecerea de la monarhie la republică a Regatului Unit. Oh, și atunci ... cum s-ar numi? Republicile Unite?

-          Uniunea Europeană are multe de furcă. A încheiat anul cu bine, creștere economică în multe state, mai ales în România (bravos, așa a fost și pe vremea lui Tăriceanu în 2008 ca pe urmă să vină potopul). Brexit-ul e o durere și în coasta Bruxelles-ului, iar relația cu „vechii” prieteni greci nu a progresat sub nicio formă. De fapt concesii se fac prea puține; când ar trebui mai multă relaxare din partea neo-liberalilor europeni, se cere mai multă austeritate ... Polonia, România și Ungaria își fac de cap pe plan intern și s-ar părea că se dorește a se pune capac tocmai de la Bruxelles. Mai exact cum? Păi naiba știe ...

-          Rusia își vede bine merci de treabă, iar Vladimir Putin a reușit, pentru al nu știu câtelea an la rând să „get away with murder”. Treaba-i bună: pompează bani în continuare în propagandă pe internet și în soldăței verzi prin Ucraina și în Orientul Mijlociu și se scot mereu ca fiind badass. Nu neapărat buni, da’ nici ceilalți nu sunt neapărat buni, așa că de ce ar fi ei mai răi? Trebuie să mai scape de sancțiunile economice și nimic nu l-ar opri să se joace puțin cu defunctul Pact de la Varșovia.

-          Dacă Donald Trump ar vorbi mai puțin despre cât de mare e butonul său pentru bombele nucleare și s-ar concentra mai mult pe ceea ce înseamnă domestic policy, ar fi un mare câștig pentru SUA implicit pentru cei care l-au votat și poate că nu numai. Dar vorbim basme, căci a încercat și Obama să reformeze țara din temelii și tot a vorbit cu pereții. Teoretic masterplan-ul lui Trump ar fi investiția în infrastructură. Paradoxal, cea mai puternică economie din lume este înapoiată atunci când vine vorba de investițiile de acasă. Asta pățești când îți ții nasul mai mult prin ograda altora, decât în ograda ta! Frustrarea asta nu este nouă, ba dimpotrivă e chiar veche și a fost enunțată în multe rânduri și chiar de oameni raționali și echilibrați. Doar că Trump în loc să make America Great Again pe bune face mai mult showbiz, dar la ce să te aștepți din partea unei populații care consideră că Wrestling-ul e pe bune ... ? Dacă totuși, printr-o minune, ar reuși să scoată 3 mld. $ și să facă aceste investiții masive în infrastructura națională ar fi o mare realizare, iar mandatul său ar putea fi salvat. Însă pe plan extern cred că SUA va conta mai puțin: aliații lui Trump sunt din ce în ce mai puțini, aș spune că doar Israelul și Arabia Saudită (o alianță de prost gust împotriva shiiților). Membrii NATO nu îi sunt pe plac deoarece nu investesc în alianță minim 2% din PIB (excepție fac Polonia și România, care scot de zor bani din buzunar pentru echipamentele lor militare, deci își cumpără mult dorita prietenie), Coreea de Sud este prea soft în ceea ce privește regimul lui Kim Jong Un, Japonia e prea nu știu cum (deși este a treia economie mondială), iar Pakistanului i-a dat jet recent.

-          Și chiar dacă Japonia, India și Australia vor încerca să mențină containment-ul maritim pe care îl menținea SUA, dar care acum este incert (cu toate că teoretic ar fi mai pronunțat), nimic nu-i oprește pe chinezi să-și vadă de treaba lor. Într-adevăr, economia nu poate urca până la cer la nesfârșit, dar nici nu mai funcționează pe aceleași principii. De când n-ați mai auzit sintagma celebră: „chinezării”? Asta pentru că datorită investițiilor, spionajului cibernetic, cât și prin alte mijloace, China a reușit să devină un centru de inovație (Huawei, Lenovo care preluase divizia de calculatoare prin intermediul IBM, Xiaomi, Alibaba, șamd) Cel mai interesant proiect chinezesc este OBOR. Nu cartierul bucureștean, ci proiectul One Belt One Road, mai precis recrearea Drumului Mătăsii doar că de data aceasta se pornește din Asia, nu din Europa.

-          Între timp în România se mai pierd decenii, iar țara devine din ce în ce mai irelevantă. Că tot am scris mai sus despre infrastructură, atât în SUA, cât și în China ... noi încă suntem nevoiți să ne apărăm valorile de bun simț într-o democrație. 2018 va fi un an pierdut (din nou) și probabil că va mai scoate o serie de legi stupide și, oricum, în principiu discuții inutile, interminabile și neproductibile în spațiul public, cât și în cel privat. Consumul se anunță că va scădea la jumătate, iar BNR-ul încearcă să adopte măsuri timpurii pentru evitarea unei potențiale crize economice.


Tech


-          2018 cred că va fi pentru inteligența artificială echivalentul anului 2007 pentru smartphone. Amazon a intrat tare pe piață cu Alexa, un fel de asistent personal pe bază de comenzi vocale și care poate face o serie de chestii drăguțe (de fapt, undeva la vreo 1300 de comenzi). Nu este un gadget de care să ai neapărat nevoie, însă arată cât de departe a ajuns tehnologia! De altfel tot Amazon a semnat un contract cu producătorii de notebook-uri Acer, HP și Asus pentru a implementa sistemul lor în hardware.

-          Virtual Reality încă nu ne încântă cu nimic, dar banii merg masiv în direcția asta, deci există o speranță că este într-adevăr noua revoluție a entertainment-ului. Până atunci ... VR is for porn. Sau pentru PlayStation 4 și/sau Steam.

-          Dronele și-au făcut apariția în numeroase domenii. De la fotografi până la copii, de la jurnaliști până la oameni de știință, micile (sau marile dispozitive) au șansa de a ne aglomera spațiul aerian; mai ales dacă vom reuși să dăm comandă de mâncare și să ne vină acasă printr-o dronă.

-          Tesla-doo what you gonna do? Elon Musk a reușit ceea ce alții (incluzându-l chiar și pe Nikolai Tesla) nu au reușit: să popularizeze autovehiculele pe bază de curent electric, resursă ce se poate obține prin metode eco. De ce-i spun trend? Pentru că mai toți producătorii auto au preluat inițiativa și au scos mașini hibride și toți se gândesc la viitor: unul în care mașinile nu vor mai fi conduse de oameni, ci se vor conduce automat. Un fel de Uber, dar fără șofer. Și atunci, cel puțin pentru transportul urban, nu vom mai fi nevoiți să avem propria noastră mașină, căci vom putea să le „schimbăm” la poștă, exact cum se făcea pe vremuri cu trăsurile și caii de transport. Este un viitor încă îndepărtat, dar vom vedea și în 2018 evoluții în direcția asta.


Financiar vorbind ...


-          Încă aștept să văd ce se întâmplă cu Bitcoin și ce reprezintă acesta deoarece nu am reușit să-mi fac o opinie de nicio culoare. Ce contează mai mult, însă, este tehnologia din spate: blockchain. În esență vorbim despre o rețea peer-to-peer (cum folosim la torrents spre exemplu) și care nu se bazează pe un server centralizat. Esența blockchain-ului, spun optimiștii, ar fi că poate duce la un internet mai democratizat. Dar cum rămâne cu moneda în sine? Deși încă este speculație și este foarte greu să transformi un Bitcoin în valută reală, principiul nu ar trebui ignorat. În timp ce băncile adoptă cu mare drag big data și devin mai eficiente în a promova servicii financiare pe baza istoricului tău financiar, Bitcoin ar putea deveni echivalentul banilor, doar că în format virtual. L-ai dat și s-a dus, nu-l mai vezi și nici nu „lasă urme”! Și nu, nu este vorba doar despre crimă organizată, căci și când te duci și plătești la chioșcul de la colț, cu bani în mână, nu lași urme. Pe când tranzacția cu un card bancar, dimpotrivă, lasă destule.

-          Se spune că economia unui stat este concavă sau convexă; două noțiuni pe care le făcusem în liceu la analiză matematică. Ideea este simplă: economia se află în creștere, după care vine o perioadă de recesiune (când este în scădere). Dat fiind că vorbim despre economii naționale din ce în ce mai dependente, trendurile vin de la cei mari la cei mici. Există câteva zvonuri conform cărora ar veni o perioadă de recesiune, dat fiind că în ultimii ani a fost o creștere economică și o creștere a consumului. Cu siguranță în România vor veni astfel de vremuri și nu din cauza trendurilor internaționale (deci nu Soroș e de vină), ci din cauza incompetenței celor ce conduc țara ...


Și cu ce aș vrea să-mi pierd timpul în 2018 ...


-          CU WINDS OF WINTER!!! Dar presimt că nici anul ăsta nu va veni noua carte a lui George R. R. Martin ... deci mai bine aștept 2019 cuminte ca să văd finalul serialului;

-          World of Warcraft vanilla pe server oficial? Îmi vine foarte greu să cred că va fi lansat anul curent, având în vedere că au Battle for Azeroth pe țeavă, but never say never!


-          Încă pare greu de crezut, dar la finele anului trecut a fost anunțat Age of Empires IV ... what? După atâția ani?! Sună periculos! Din ce se arată și ce tind să cred și eu, jocul va fi de fapt o compilație între toate cele apărute până acum. Adică dacă cei de la Mad Doc Software au copiat Age of Empires și Rise of Nations acum câțiva ani, a venit timpul ca Age of Empires să plagieze la rândul lor; ce era mișto în Empire Earth (mai ales în doi cu expansion-ul Art of Supremacy) era că luai o civilizație din epoca de piatră și ajungeai în epoca ... Star Wars. Față de Civilization, ăsta era tot RTS. Cam la aceeași chestiune mă aștept și pentru Age of Empires; un fel de „all stars”, cam așa

-          Abia aștept să apară The Irishman, producție a lui Martin Scorsese ce îi va aduce – din nou – pe același platou de filmare pe Al Pacino și pe Robert De Niro! Important de menționat că va face parte și Joe Pesci din cast (vezi Goodfellas și Singur Acasă)


-          În anul curent va fi lansat și al doilea film Moromeții, după 30 de ani după ce a fost realizat primul film. Din păcate de data aceasta nu-l vom mai avea pe Rebenciuc în rolul lui Ilie Moromete, însă acesta va fi jucat de Horațiu Mălăele, un actor cel puțin la fel de valoros

-          Netflix a anunțat cu ceva timp în urmă că se ocupă de un serial inspirat din The Witcher saga! Tind să cred că va fi de văzut mai târziu, estimativ prin 2019, dar pe Imdb este postat 2018 ca an de lansare. Deci speranțele sunt mari! Tot din partea Netflix aștept cu nerăbdare următorul sezon din The Crown.

-          Abia aștept un sezon nou din Peaky (fucking) Blinders. O producție britanică ce merită toată lauda și demonstrează că europenii pot face exact ceea ce face Hollywood-ul. Dar cu mai mult stil.

-          De altfel abia aștept și un nou sezon Vikings! Chiar dacă încă avem un sezon pe țeavă, sunt foarte entuziasmat de faptul că Michael Hirst (scenaristul) îl are din nou pe Jonathan Rhys Meyers în rolul unuia din personajele sale. Iar duo-ul Heahmund și Ivar face toți banii. Ori, mă rog ... făcea. Și cred că va fi interesant de văzut episodul / episoadele următoare ...

-          În materie de muzică aștept albume noi din partea: Heidevolk, Leave’s Eyes, Black Label Society, Arkona, Therion, Harakiri for the Sky și Judas Priest.

-            M-am reapucat să urmăresc meciurile de fotbal (să trăiască oamenii care m-au recontaminat), hobby de care mă lăsasem cu mulți ani în urmă. E firesc, în Anglia ai un campionat mai puternic în care Bristol City îi pot bate pe cei de la United, iar Nottingham Forest pot avea o victorie fantastică împotriva Arsenal, cu toate că ei sunt pe la mijlocul clasamentului în ceea ce noi am spune Liga a II-a, iar Arsenal joacă cu băieții mari. Țin cu United, Bayern Munchen și ocazional cu Real Madrid. Nu-mi plac de nicio culoare Manchester City, Barcelona și PSG. Prin urmare, să înceapă Champions League! Lăsând asta deoparte, la vară vom avea un Campionat Mondial organizat în Rusia, semn să mai mâncăm ceva propagandă pe pâine. Colac peste pupăză, urmăresc fiecare turneu final de fotbal încă de când eram puștan, din 2000 și mereu este o plăcere. Mai ales când Germania bate Brazilia cu 7-1 ca pe urmă tot nemții să învingă Argentina, în finală, cu 1 – 0. N-a fost cazul și în 2016, căci au luat bătaie de la francezi în semifinale cu 2 – 0. Măcar atunci ne calificaserăm și noi, chiar dacă ne-am împiedicat ca proștii de Albania ... PS: Alexis Sanchez a plecat de la Arsenal și a venit în lotul celor de la United. La schimb, diavolii roșii l-au dat pe Mkhitaryan. Poate așa se va mai reduce din diferența din clasament între United și City ...

Comments

Popular posts from this blog

Două cuvinte: Peaky (fucking) Blinders

Droguri, armament, muniție, mașină de scris automată și, mai ales, telefoane vintage. Mai adaugi accentul bloody British (adică și Irish), pasiunea pentru cursele de cai, povești despre țigani și ai tot ce trebuie. În două cuvinte, treacă trei: Peaky (fucking) Blinders!
Fratele mai mic, mai sărac și mai european al cunoscutului Boardwalk Empire realizat de HBO a reușit să rupă gura târgului, întâi discret, apoi ceva mai insistent, dat fiind că a fost luat de către BBC în primire, decizie care aparent i-a prelungit durata de viață.
Din perspectiva plotului nu te aștepta să găsești originalitatea la ea acasă, asta pentru că nu el este valoros, cât modul în care este transmis pe ecran. Avem de-aface cu gangsteri din Birmingham-ul post război, mai precis anul 1919. Unul singur este Thomas Shelby, a cărui ambiție îl urcă pe cele mai neașteptate culmi. Pornind ca bișnițar, trece prin afaceri de contrabandă, parteneriate nu prea ortodoxe cu autoritățile statului, colaborări cu alți gangsteri …

De-ar fi fost România monarhie, ar fi fost mai bine?

                 Fac un exercițiu de imaginație. Chiar încerc să mă gândesc la România dacă ar fi revenit la monarhie imediat după revoluție ... Ar fi fost mai bine, ar fi fost mai rău sau ar fi fost tot pe acolo?
                Indiferent dacă ești monarhist sau capitalist, cinstit este să recunoști legitimitatea monarhiei imediat după revoluție, căci aceasta ar fi trebuit să fie forma noastră de guvernământ. Eu unul nu sunt monarhist nici cât negru sub unghii. Prefer republica și un președinte la putere de care mai poți scăpa după cinci ani.
                Mihai, însă, mi-a plăcut ca persoană și mi s-a părut un model pentru țara noastră și da, cred că el ar fi fost prielnic pentru destinul țării, dar nu știu ce aș putea spune despre ceilalți membri ai casei regale. Cumva, un șir al evenimentelor ...

Puțină genetică pentru cei mai drepți și mai viteji dintre traci

Am găsit pe Facebook-ul profesoarei Mihaela Miroiu articolul de mai jos și am dat o citeală peste el. Mai degrabă printre rânduri decât în amănunt că nu prea le am eu cu genetica. Da' măcar o concluzie tot am tras.
Textul poate fi citit aici.