Skip to main content

Am donat: Brâncuși este (și al) meu

Un bun prieten, viitor arheolog (sperăm noi), mi-a spus de curând că indiferent de evoluția civilizațiilor, de decidenții politici, de atrocitățile războaielor, doar patrimoniul cultural va rezista testului istoriei.


Nu pot spune că sunt în totalitate de acord cu el, dar esențialul l-a surprins foarte bine și mi-am adus aminte de vorbele sale astăzi când m-am uitat la televizor și am văzut că s-a strâns o sumă infimă: puțin peste 129.000 € informează Digi24 pentru Cumințenia Pământului.

Mi-aș fi dorit ca afinitatea națională a multora dintre conaționalii noștri să fi avut o contribuție constructivă de data asta ... în fine, donațiile au fost inițiate pe 19 mai și vor dura până pe 30 septembrie când - să sperăm - vor fi strânse cele șase milioane de Euro.

În vara anului 2013 mă aflam în Sibiu, în cadrul festivalului ARTmania. Am făcut o vizită Muzeului Național Brukenthal și deoarece am observat un grup de turiști care au plătit un ghid turistic, mi-am calculat traseul în așa fel încât să mă aflu în „umbra” lor și să pot arunca o ureche la ceea ce le transmite ghidul.

Țin minte că în galeria de artă românească au fost expuse opere ale lui Nicolae Grigorescu. Ghidul le-a spus, printre altele, că au fost cumpărate de un om de afaceri tânăr care a dorit să-și păstreze anonimatul și că a ales Brukenthal în urma întemeierii unor statistici pe baza numărului de vizitatori la muzeele din țară pe an. Campionul a fost, după cum cred că v-ați dat deja seama, muzeul din Sibiu. A fost un caz fericit în urma căruia patrimoniul cultural s-a păstrat în administrația statului ...

... Așadar vă invit și pe voi să contribuiți voi la îmbogățirea patrimoniului național. Dacă strămoșii noștri l-au respins pe Brâncuși, haideți să-l întoarcem noi acasă! Puteți dona aici completând chestionarul online, după care apăsați butonul „Donează” și veți fi redirecționați spre o tranzacție securizată Verified by Visa / 3D Secure.

Completați-vă numele așa cum este în buletin deoarece la final veți primi un certificat simpatic precum el de mai de jos:

Comments

Popular posts from this blog

De-ar fi fost România monarhie, ar fi fost mai bine?

                 Fac un exercițiu de imaginație. Chiar încerc să mă gândesc la România dacă ar fi revenit la monarhie imediat după revoluție ... Ar fi fost mai bine, ar fi fost mai rău sau ar fi fost tot pe acolo?
                Indiferent dacă ești monarhist sau capitalist, cinstit este să recunoști legitimitatea monarhiei imediat după revoluție, căci aceasta ar fi trebuit să fie forma noastră de guvernământ. Eu unul nu sunt monarhist nici cât negru sub unghii. Prefer republica și un președinte la putere de care mai poți scăpa după cinci ani.
                Mihai, însă, mi-a plăcut ca persoană și mi s-a părut un model pentru țara noastră și da, cred că el ar fi fost prielnic pentru destinul țării, dar nu știu ce aș putea spune despre ceilalți membri ai casei regale. Cumva, un șir al evenimentelor ...

Două cuvinte: Peaky (fucking) Blinders

Droguri, armament, muniție, mașină de scris automată și, mai ales, telefoane vintage. Mai adaugi accentul bloody British (adică și Irish), pasiunea pentru cursele de cai, povești despre țigani și ai tot ce trebuie. În două cuvinte, treacă trei: Peaky (fucking) Blinders!
Fratele mai mic, mai sărac și mai european al cunoscutului Boardwalk Empire realizat de HBO a reușit să rupă gura târgului, întâi discret, apoi ceva mai insistent, dat fiind că a fost luat de către BBC în primire, decizie care aparent i-a prelungit durata de viață.
Din perspectiva plotului nu te aștepta să găsești originalitatea la ea acasă, asta pentru că nu el este valoros, cât modul în care este transmis pe ecran. Avem de-aface cu gangsteri din Birmingham-ul post război, mai precis anul 1919. Unul singur este Thomas Shelby, a cărui ambiție îl urcă pe cele mai neașteptate culmi. Pornind ca bișnițar, trece prin afaceri de contrabandă, parteneriate nu prea ortodoxe cu autoritățile statului, colaborări cu alți gangsteri …

Kevin Spacey e la fel ca Barack Obama. Adică out.

Măcar așa se va încheia agonia în care a fost băgat serialul House of Cards, unul din cele mai produse Netflix.
De ce agonie?